Lapacho – jak skladovat

Copak je tak náročné skladovat lapacho? To se musí snad nějak hlídat nebo vyžaduje speciální zacházení? V následujícím textu se dozvíte, jak správně uchovávat lapacho – a rozhodně to není taková legrace, jak se neznalým problému může zdát.

Lapacho je v zásadě čaj. Pro to, jak chutná, jej zcela jistě nepijeme, jsou tu totiž podstatnější důvody, které jsou úzce propojeny se snahou zlepšit zdravotní stav. Proto by asi nemělo vadit, kdyby třeba trochu vyčichlo. Opak je ale pravdou, je tu navíc celá řada drobností, které je třeba během skladování nepodcenit. Jinak by pak připravený nápoj neměl takový účinek, jako má mít, což je vada celkem dosti podstatná.

Když se řekne lapacho, samozřejmě se nám v první řadě vybaví pečlivě přebraná a usušená směs, která má podobnou konzistenci jako třeba bylinky. Pečlivě proto volíme nejen nádobu, ve které budeme tuto směs uchovávat, ale i místo, které jí bude v naší spíži přiděleno. Lapacho má ale větší nároky než klasická nádoba na černý nebo zelený čaj či maté.

Po určité době totiž může mít nevhodně zvolený materiál velký vliv na vlastnosti a účinky připravovaného nápoje. A nestačí samozřejmě jen vhodně zvolit nádobu, ve které bude lapacho uchováváno. Klíčovou roli v tomto směru totiž hraje i způsob finální přípravy nápoje, jinými slovy – je třeba vybrat i vhodné nádobí.

Stejně jako v případě třeba kombuchy, musíme mít na paměti, že lapacho se nesnese s čímkoliv z hliníku. Lžička nebo nádoba, to je celkem lhostejné. Při využití hliníkového nádobí si nadobro znehodnotíme připravovaný nápoj a můžeme klidně začít s jeho přípravou znovu. Ať už chceme v hliníkových nádobách lapacho uchovávat nebo připravovat, je to vždy krok vedle. Bohužel, totéž platí i pro kuchyňské náčiní vyrobené ze zinku.

Že tohle omezení platí obecně pro každý kovový kus a nemusíme si tu všechny kovy složitě vyjmenovávat? Tak tomu ale vůbec není! Například nádoby vyrobené z nerezu nebo litiny lze s klidným svědomím na podobné akce využít a účinky léčivého nápoje rozhodně nebudou nikterak menší. Využít můžete například i jakékoliv keramické nádoby, porcelán či cokoliv ze skla.

Druhá rada, která je také velice podstatná, bohužel zapovídá využívání jakéhokoliv plastového náčiní. To je v našich kuchyních sice v moderní době hodně frekventované, ale nádoby z plastu či jednorázové příbory z tohoto materiálu dokáží výrazně snížit celkové účinky tohoto nápoje. Zatímco v případě již zmiňované kombuchy, je možné nápoj uchovávat delší čas třeba v PET lahvích, tentokrát to určitě není nikterak vhodné. Lepší bude použít na tento účel nádobu z tmavého skla, díky které se k lapachu nedostanou škodlivé sluneční paprsky. Ano, i to je jedna ze zásad správného skladování lapacha – ostré sluneční světlo mu rozhodně nijak neprospěje.

Není však třeba, abychom toto brali jako nějaké zásadní dogma. Pokud si připravíte tolik nápoje, kolik stihnete do tří nebo čtyř dnů zkonzumovat, nic se nestane, pokud je necháte stát třeba na kuchyňské lince nebo jinde, kde nepřímo pronikají paprsky slunečního světla (tedy na přímém slunci někde na balkoně, to určitě ne). Pokud ale máte stále skladem čtvrt kila lapacha z posledního nákupu, určitě bude dobré promyslet jeho uschování. Je to totiž dobrých pět set hrnečků, což nebudete pít zrovna týden nebo dva, že?