Vychutnejte si šálek nápoje z kůry lapacho

V eshopech celého světa máme k dispozici stále větší množství komodit, které obsahují lapacho. Nejjednodušší cestou, jak do sebe dostat účinné látky z této dřeviny, jsou kapsle nebo tobolky. Pokud ale této možnosti příliš nevěříte, existuje i množství dalších variant, které mohou účinně pomoci na nejrůznější zdravotní neduhy. Další alternativou je například ústní sprej s obsahem lapacha, který je i na našem trhu dosud poměrně novinkou.

Je však asi nevyvratitelnou skutečností, že právě čajový nálev z této dřeviny je vůbec nejúčinnější možností, jak do svého organismu dostat potřebné užitečné látky. Je ale nutné se držet právě takového postupu přípravy, který je všeobecně doporučován – jinak bohužel efektivita pro uživatele prudce poklesne.

Kapsle mají mohutnou reklamu, příbalový leták také působí celkem přesvědčivě. Ale ve skutečnosti je všechno poněkud jinak, protože čajovému nálevu z lapacha se nevyrovná prakticky nic jiného. Jak dokazují i četné vědecké výzkumy a studie na toto téma, je právě popíjení tohoto čaje vůbec nejúčinnější variantou používání. A protože je celý proces přípravy tohoto nápoje celkem snadnou záležitostí, dokáže si šálek lapacha připravit snad každý, kdo někdy připravoval šálek čaje, kávy neb kakaa.

Lapacho - příprava čaje

V první řadě do šálku nasypeme dvě polévkové (nebo čtyři čajové) lžíce lapacha, které následně přelijeme vroucí vodou. Poté bychom vše měli na mírném plamenu ještě několik minut vařit. Ani potom však ještě nemáme hotovo, protože bychom měli nechat nálev ještě asi po dobu patnácti minut vylouhovat, ideálně by měl být ještě překrytý pokličkou. Při dodržení tohoto postupu bude mít připravený nálev maximální množství účinných látek – a o to tu přeci kráčí především, nebo ne?

Při samotné přípravě lapacha je tu také jedna důležitá věc, kterou není radno opomenout. Měli bychom se vyhnout čemukoliv, co je z hliníku – lžička nebo hrnek. V opačném případě si nápoj bohužel navždy znehodnotíme. Stačí jen jedno zamíchání hliníkovou lžičkou a nemusíme vlastně vůbec nic pít. A totéž platí i pro nádoby či obecně nádobí, jež je pozinkované.

Dbejte na dobré uskladnění

A co skladování? Na něj bychom podle doporučení odborníků neměli využívat plastové nádoby, jako jsou třeba i PET lahve od minerálek. V takovém případě se sice neznehodnotí tak, jako při kontaktu s kusem hliníku, ale může přijít o část svých tolik ceněných schopností. Vůbec nejideálnější proto bude, když během přípravy lapacha budeme využívat porcelánových nádob (ideální bude třeba oblíbený domácí čajový servis), dobrou službu pak odvedou i nádoby skleněné nebo nerezové (takže ne každý kov je tady ten špatný).

Naštěstí tu vlastně jiná omezení prakticky nejsou. Lapacho lze popíjet jak teplé, tak i studené nebo třeba i právě vytažené z chladničky. Pokud Vám lapacho tak nějak nechutná, není to vůbec problém. Nemusíte si na chuť nápoje zvykat, ale experimentujte s přísadami a ochuťte si jej podle svého nejlepšího gusta.

Obohaťte si chuť lapacha

Pro sladší chuť se hodí přidat třeba lžičku medu, který znásobí počet léčivých látek. Přimíchat ale můžeme i trochu černého či ovocného čaje. V Brazílii je běžné, že se k lapachu přidává trochu bílého vína nebo čerstvého džusu z pomerančů. Neuškodí ani přidat třeba maté.

A dovolte ještě malou radu na závěr. Lapacho byste měli co nejpečlivěji přecedit. Kousky kůry, které zůstanou v nálevu, by pak mohly přivodit následnou hořkou chuť nápoje.