Lapacho – jak užívat
V jednom ohledu mají moderní historici naprosto jasno. Jakkoliv žily indiánské kmeny na území dnešní Brazílie, Paraguaye či Argentiny poměrně skromně, na jedné věci se tu rozhodně nešetřilo. Šlo samozřejmě o lapacho, které se popíjelo v mnohem větší míře, než je dnes zvykem u oblíbených alkoholických nápojů. Důvod je prostý, v samém středu deštných pralesů totiž rostl nejlepší léčebný prostředek, jaký si mohl dovolit úplně každý. Dříve se muselo lapacho pracně sbírat, Vy dnes máte situaci poněkud usnadněnou. Stačí si jen koupit sypané lapacho, nebo i sáčky s čajovou směsí, kapsle, ale například i ústní sprej – nabídka trhu je opravdu poměrně bohatá.
I přes tyto možnosti, které ve výběru lapacha dnes máte, bude nejúčinnější forma čajového nálevu, díky kterému dostanete do organismu co možná nejvíce léčivých složek. Berte však na vědomí, že je velmi důležité, abyste se vyvarovali při přípravě čajového nálevu ze sušené kůry lapacha nádobí z hliníku nebo zinku, tyto kovy totiž léčivé látky spíše zničí a celý nálev znehodnotí. Mnohem lepší bude čiré sklo nebo porcelán, prostě jakákoliv nádoba, ve které běžně připravujete klasický čaj.

Neznamená to však, že ostatní nabídka přípravků s obsahem lapacha na trhu je nějak druhořadá. Nálev je prostě nejefektivnější hlavně kvůli tomu, že se v něm přirozenou cestou uvolní vysoké objemy léčivých složek. Kapsle se však hodí například ve chvíli, kdy jsme na cestách a nemáme s sebou potřebné vybavení na přípravu čaje, nebo prostě jen nemáme z nějakého důvodu na tento úkon čas. Polknout kapsli můžeme i tehdy, když tušíme, že další šálek už by byl přespříliš a nebylo by nám dobře. Nebo i tehdy, pokud nám lapacho zase tolik nezachutnalo, alespoň zpočátku užívání.
Kdy a jak tedy lapacho vlastně užívat? Máte dvě možnosti – buď jak prevenci některých chorob, doslova od nachlazení až po obávanou rakovinu – nebo už na konkrétní zdravotní problémy, které vyžadují třeba i dlouhodobé léčení konvenčními metodami. Lapacho prostě na organismus působí a dokáže vyléčit i nejeden vážný neduh.
Pít lapacho by měli hlavně ti z nás, jejichž imunita je během zimních měsíců nejvíce ohrožena a mají větší dispozice k nachlazení a chřipkám než ostatní. Pokud tak během podzimu často cestujete, třeba v MHD, nebo jste obecně často v nějakém větším kolektivu, popíjením lapacha získáte dobrou obranyschopnost – a kromě jiného také napomůžete správné funkci zažívacího traktu včetně střev.
Pokud hodláte pít lapacho proto, že byste rádi přispěli k vyřešení dlouhodobých zdravotních problémů, bude rozhodně dobré uzpůsobit tomu i dávkování. Ideální bude, vypít denně nejméně tři nebo čtyři šálky. Ani tehdy, pokud lapacho máte spíše jako prevenci, se nebojte pít ho ve větším množství. I dva šálky denně jsou zcela v pořádku, dlouhodobě Vám to nebude působit žádné problémy, to spíše naopak. Indiáni dobře věděli, proč lapachem vůbec nešetřit.
A na závěr ještě dovolte jeden opravdu zajímavý tip, jak si lapacho vychutnat ještě více. Není to nic moderního, indiánské kmeny takto lapacho užívají už desítky generací. Jednoduše pijí lapacho jako maté pomocí bombilly. A od věci nebude ani namíchat ho se samotným maté, kvůli lepší a výraznější chuti. Navíc si dopřejete opravdovou bombu, co se týče léčivých látek – kombinace lapacho a maté je v tomto ohledu skoro na jedničku!