Lapacho – druhy

Lapacho má celkově sto různých druhů, přesně to dnes můžeme říci díky intenzivnímu botanickému poznání. Na tento jedinečný strom můžeme narazit na spoustě různých lokalit v Jižní Americe. Tak například – Brazílie, Bolívie, Peru či Argentina. V ojedinělých případech pak lapacho roste dokonce i na některých územích v Africe. A bude to ještě zajímavější, protože z celkem stovky druhů tohoto stromu je možné pověstný léčivý nápoj připravit jen ze dvou. Konkrétně jde o lapacho colorado a lapacho morado – tohle už věděly ostatně i staré indiánské kmeny, nejde o poznatek dnešní vědy. Záhada, že?

Nejen tyto dva konkrétní druhy zaujmou i svou až biblickou dlouhověkostí. Dožívají se totiž klidně i úctyhodných sedmi století, taktéž samozřejmě za tuto dlouhou dobu narostou do obrovských rozměrů. A zajímavé je to, že ačkoliv je možná někdy těžké jednotlivé druhy rozeznat, zvláště v hlubinách temného deštného pralesa, indiáni vždy šli najisto – bezpečně věděli, ze kterého stromu zrovna seškrabávají kůru.

Proč zrovna právě tyto dva druhy? Odpověď by nemusela být až tak složitá – colorado a morado na sobě nesou květy, které jsou mimo jiné i masožravé, ostatní jihoamerické nebo africké druhy lapacha tuhle možnost nemají, a snad i proto jsou spíše jen na zdraví člověka nijak nepůsobícím placebem.

Lapacho colorado, což znamená doslova rudé lapacho a stejně tak lapacho fialové (morado) však nesloužily v dávnověku jen jako lidový všelék. Jak dokazují archeologické výzkumy z posledních let, nejen tyto druhy lapacha se vysloveně pěstovaly ve velkém k hospodářským účelům. Díky vysoce kvalitnímu dřevu se lapacho uplatnilo pro výrobu luků a dalších předmětů denní potřeby.

Jihoamerické indiánské kmeny ale nebyly jedinými na světě, kdo využíval četné výhody lapacha. Jisté indicie naznačují, že tento mohutný strom dobře znali třeba i Vikingové nebo slovanské kmeny na území dnešního Ruska. Právě z této země pak pocházela první zubní pasta s přídavkem lapacha, která už na konci předminulého století dokázala svést úspěšný boj s tehdy celkem běžným zubním kazem.

Lapacho colorado dnes najdeme hlavně v tropech, kde v tamních lesích má k dispozici velmi teplé klima. Naopak lapacho morado se vyžívá v trochu chladnějších podmínkách, takže jej najdeme hlavně v Andách nebo obecně v místech Jižní Ameriky, kde je poněkud vyšší nadmořská výška.

A který z těchto dvou zmíněných druhů je pro naše zdraví lepší než jeho kolega ve zbrani? Na tuhle otázku se určitě nedá odpovědět nijak snadno, protože účinky, o kterých se v souvislosti s lapachem mluví, jsou u obou plus mínus stejné. Pokud se však ptáte, který druh lapacha je oblíbenější nebo se například více cituje ve vědeckých publikacích a na internetu, jde o lapacho morado. To je totiž o něco málo efektivnější, ale rozdíly určitě nejsou dramatické. Pokud si říkáte, že je vlastně jedno, jakou odrůdu lapacha si nasypete do hrnku a přelijete vroucí vodou, máte patrně pravdu. Na různé neduhy a choroby vlastně zabere obojí a nemusíte si dělat s výběrem ideální směsi nějak zvláště těžkou hlavu.

A na závěr jedna perlička, i když se lapacho pije pravidelně už tisíce let, objektem vědeckých výzkumů je ale teprve jen zhruba dvě desetiletí. Ale na druhou stranu, tento nápoj má před sebou jistě světlou budoucnost.